Fiili Maliyetin ve Freedom ERP
Fiili maliyet (actual cost), bir envanter kaleminin üretilmesi ve / veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların (satınalma masrafları, hammadde, zaman) çeşitli dağıtım anahtarına göre şarj edilmesi sonucu ortaya çıkar. Ortaya çıkan maliyetin satış, müşteri ve ürün karlılığı gibi analizlerde kullanılabilmesi, gerektiğinde de standart ve enflasyon düzeltmeli maliyet ile kıyaslanabilmesi gerekir.
Gerçek harcanan teorik ürün ağacınızın işlenmesinden farklıdır, bunun için iş emrinden üretim deklarasyonuna kadar işleyen zincirde gerçek malzeme ve gerçek süreler Freedom ERP tarafından kayıt altına alınır.
Analizlerde kullanılabilirlik özelliğinin sağlanması için Freedom ERP sistem içindeki her hareketin maliyetini (üretim, satış, hurda çıkışı vs…) izler, bu sayede her faturanızın her satırı maliyetlendirilir.
Kıyaslanabilirlik olabilmesi için ise en az 2 maliyet kurgusunun aynı anda olabilmesi gerekir. Freedom ERP ise 3 farklı kurguyu aynı anda bilir, TL – Fiili maliyetinizi hem standart hem de enflasyon düzeltmeli maliyet ile kıyaslayabilir. Bu sayede bir yandan sistem içindeki sapmalar diğer yandan ise gerçek karlılık rakkamları, ERP raporları içinde ortaya çıkmış olur.
Masraf Dağılımı Nasıl Yapılıyor? Freedom ERP’nin Avantajı Nedir?
Muhasebenizin çeşitli hesaplarında biriken masraflar kendi türlerine ve ilişkili oldukları merkezlere göre ürün veya yarı mamul üzerine dağıtılır.
Dağıtılacak maliyetler ile üretim sistemi içindeki gerçek operasyon süreleri anahtarların süzgecinden geçerek üretim deklarasyonlarına, oradan da ürünlere (yarı mamullere) ulaşır.
ERP içine işlenmiş bilgi sayesinde dağıtım esnasında 20 farklı unsur kullanılabilir, bu sayede her üretim hareketinin hem malzeme hem de 20 farklı unsurdan aldığı maliyet izlenebilir.
Yan Ürünler ve Maliyet Kurgusu
Yan ürün, bir üretim sürecinde ister istemez ortaya çıkan, ekonomik değeri olan nesnedir.
Örneğin tohumdan sıvı yağa giden zincirde “küspe” bir yan üründür, çünkü ayrıca satılabilen, değeri olan bir nesnedir. Dolayısı ile bu nesnenin değeri sonuçta ortaya çıkan yağın maliyetini azaltıcı bir etki yapmalıdır.
Yan ürünler genellikle satın alınmaz, ancak satılabilir veya bir başka imalat sürecinde kullanılıyor olabilir. Kullanıldığı durumda ortaya çıkacak ürünün bir maliyet unsurudur.
Freedom ERP, yukarıdaki kurguyu olması gerektiği gibi maliyetlendirebilen dünyadaki ender ERP-maliyetlendirme programlarından birisidir.
Demontaj veya Tek Giriş Çok Çıkış
Freedom ERP, maliyetlendirme yazılımı bugüne kadar bir çok sektörde sınanmış ve kullanılmakta olduğu için benzersiz özelliklerle doludur; demontaj işleminin maliyetlendirilmesi ve demontaj işlemine masraf dağıtabilme yeteneği de bunlardan birisidir.
Demontaj, bir bütünün parçalarına ayrılmasıdır. Parçaların birer satınalma fiyatı yoktur sadece bütünün maliyeti vardır, ancak demontaj sonucu ortaya çıkan parçalar satılıyor veya başka süreçlerde kullanılıyor olabilir ve maliyetlerinin hesaplanması gerekir.
Demontaj eylemine en çok elektronik cihaz satışı veya üretimi yapan işletmelerde, canlı hayvan ve et sanayiinde, süt üretiminde, orman ürünlerinin üretiminde rastlanır.
Diğer yandan sattığı bir ürünü iade alarak parçalarına ayıran veya bakım amaçlı demonte edip içine başka parçalar da katarak tekrar birleştirme işlemi yapan işletmeler zaman zaman demontaj eylemini gerçekleştirirler.
Çoklu Depo Ortamı
Freedom ERP maliyet sistemi Freedom ERP stok sistemi ile iç içe çalışır. Sistem her deponun hareketlerini ayrı ayrı izleyebildiği gibi ayrı ayrı da maliyetlendirebilir. ERP sistemi içinde raporlamak istenildiği şekilde, raporlama yapma esnekliğine sahipsinizdir.
Klasik ERP sistemlerinde bir malzemenin maliyeti nerede olursa olsun aynı kabul edilir, ama bu durumda aşağıdaki sonucu elde edemezsiniz.
Örneğin 3 farklı satış ofisiniz ve depoları olsun. Her birimin kendi performansını doğru değerlendirebilmeniz için kendi içinde maliyetlendirme yapmanız gerekir. Çünkü bir şubeniz diğerine göre stoğu daha hızlı çevirebiliyor ve daha etkin yönetebiliyor olabilir. Hızlı ile yavaşı ayırabilmeniz için bu gereklidir.
Sistem, belirli depoları ayrı ayrı, bazı depoları ise bir arada düşünebilir (isterseniz hepsini tek olarak da düşünebilir), bu sayede işletmenizin amaçlarına en uygun maliyetlendirme kurgusunu oluşturabilirsiniz.
Fire Dağıtımı
Freedom maliyet sisteminde “fire”, klasik yöntemlere göre farklı şekillerde ele alınabilir.
Fire’nin dikkate alınabilmesi için en klasik yol ürün ağacı tanımı yapılırken kullanım miktarlarını belirli oranlarda fazla söylemektir. Ancak bu yöntem olayların hep aynı şekilde olacağını varsayar, halbuki Freedom ERP sistemi zaten gerçek kullanımları kayıt altına alabildiği için buna hiç gerek olamayabilir.
Ürün ağacı tanımı veya gerçek kullanımlar nasıl yapılırsa yapılsın bazı durumlarda ölçmek çok zor veya imkansız olabilir. Özellikle Kg, Mt, M2 veya Litre gibi birimler ile takip edilen malzemeleri % 100 ölçebilmek oldukça güçtür ve ister istemez dönem sonlarında kayıtlarda olan ama gerçek sayımda olmayan miktarlar ortaya çıkar. ERP sisteminin getirdiği avantajlar ile gerçek sayımları da kolay ve hızlı bir şekilde yaparsınız.
Bu durumda “Fire Dağıtım Fişi” hazırlanarak bu miktarlar mevcut üretimlere otomatik olarak aktarılabilir. Bu yöntem zaman zaman oluşan “beklenmedik fire” miktarlarının bir dönem içine dağıtımında da kullanılabilir.
Fason İşlemler ve Maliyet
Fason işlemler 2 türlü olabilir, sol tarafta fason işlem yaptırdığınız durum sağ tarafta ise sizin fason yaptığınız durum gösterilmektedir.
Fason işlemler iki türlü olabilir ;
1. Sizin yaptırdıklarınız
2. Sizin yaptıklarınız
İlk durumda, size ait olan malzemeler bir başka üreticiye gider ve işlem görerek geri gelir. Bu durumda ERP sistemi, hem kime ne verdiğinizi izlemeli hem de geri gelen nesneye fason işçiliği ekleyerek stoklarınıza girişini sağlamalıdır.
İkinci durumda ise kullanılan malzemelerin size bir maliyeti yoktur. Ancak üretilen nesne gördüğü operasyonlardan dolayı masraf dağıtımdan payını almalıdır.
Freedom maliyet sistemi her iki durumda da olması gerekeni yapar ve maliyetlendirme kurgunuzu tamamlar.